Koracima svjesnog majčinstva

Šta nam to nisu rekli o majčinstvu?

Da li si zaista spremna?

Kad pomisliš da jesi spremna za tu, kako kažu, najzahtjevniju ulogu koju si odabrala; kada misliš da skoro sve znaš; kada ti se čini da si čula sve savjete i preporuke; ipak očekuj da sve može biti drugačije, neplanirano, i da se nikada ne možeš dovoljno pripremiti za promjene koje će se desiti u tebi. Itekako možeš predvidjeti pojedine momente ali nikada emocije koje će te pratiti na tvom putu majčinstva.

Smatram da se upravo tu krije velika čar za ženu koja je odlučila postati majka, upoznavanje sebe. Što više upoznaješ sebe kroz izazove majčinstva, to ćeš biti svjesnija onog što daješ svojoj djeci. A samim tim, svjesnija i onog što daješ sebi.

Šta (ni)smo čule o majčinstvu?

Iako se često susrećemo sa hrpom savjeta o poželjnim vještinama i saznanjima u majčinstvu, o onim nešto drugačijim, ali nikako manje bitnim, nismo tako često imale prilike čuti.

1. Radiš na majčinskoj ulozi onda i kada radiš na sebi.

Ako se plašiš mraka, kako ćeš djetetu pokazati čari noćnog neba?

 Neće nam biti teško pronaći literaturu o tome kako da postupamo prema djeci. Međutim, mnogo manje postoji napisanog o tome kako da postupamo prema sebi kada zaplivamo vodama majčinstva. Postoje knjige o tome kako raditi sa djecom u raznim oblastima, ali teže je pronaći štivo za majke koje se bore sa svojim strahovima, neispunjenim ciljevima, neispoljenim emocijama, te bitkama koje vodimo pokušavajući se uklopiti u već oformljena pravila okoline po pitanju ove važne teme.

Po zakonima prirode, ali i nepisanim pravilima društvenog konteksta kojeg smo dio, majka je ta koja preuzima u većini slučajeva teret roditeljstva. Kad uz to uzmemo rezultate pojedinih istraživanja koja govore o tome da je mentalno zdravlje majke od utjecaja na kvalitet roditeljstva, onda definitivno ne postoji dovoljno dobar izgovor da ne bismo brinule o sebi.

Važno je koliko radimo na očuvanju svog zdravlja; koliko se suočavamo sa svojim strahovima; koliko osluškujemo glas emocija. Važno je i koliko vremena i prostora uzimamo za sebe.

Smatram da je za rad na sebi u cilju postizanja veće svjesnosti u majčinstvu, važno postaviti dva sljedeća pitanja:

1. Šta danas mogu uraditi za sebe što će mi ujedno dati i više energije za rad sa djecom?

2. Šta osjećam da me sprečava da svjesnije pristupim izazovima majčinstva?

Ako već nisi, vrijeme je da:

1. Pronađeš aktivnost koja te puni energijom,

2. Pronađeš tehniku koju ćeš koristiti u trenucima emotivnog naboja.

Ne zaboravi, sebe u majčinstvu daješ djetetu sa svim emocijama, lekcijama života i spoznajama koje uz sebe nosiš. Prema tome, početna si i najvažnija karika cjelokupnog ciklusa roditeljstva.

2. Budi spremna da tokom majčinstva isplivaju tvoje „borbe“ iz prošlosti.

Korijen cvijeta kojim kitiš dječiji svijet počiva u tebi.

Svaka od nas želi biti najbolja majka svojoj djeci. Svaka od nas već jeste najbolja majka koja može biti.

Postoje trenuci u životu kada dobijemo želju da postupamo drugačije; da se drugačije nosimo sa emocijama; da bolje postupamo prema drugima. Želimo da imamo produktivniji pristup u radu ili organizaciji određene životne oblasti. Često, majčinstvo može biti upravo ta potencijalna životna prekretnica. Trenutak kada poželimo da određene stvari radimo uz noviji pristup. Međutim, želja i taj završni korak koji nas dovede do urađenog su dvije obale jedne rijeke. Pitanje je, kako sagraditi most između?

Koliko god da nam na prvi pogled majčinstvo daje motivaciju za napretkom, ne smijemo zaboraviti da se promjene u nama ne dešavaju tokom noći. I pored sve ljubavi koju osjećamo prema djeci, navike, uvjerenja i obrasci emotivnog funkcionisanja koje imamo su i dalje dio nas, te se ne mogu kroz kratko vrijeme promijeniti.

Koliko god bismo voljele da je drugačije, budimo spremne da na naše postupanje u majčinstvu utiče sljedeće:

1. Naš odnos sa roditeljima,

2. Emotivne traume koje smo imale tokom života,

3. Svakodnevne navike,

4. Uvjerenja o svim segmentima životnog funkcionisanja.

Vrlo često prethodno spomenuto će, na određen način, biti dio našeg nesvjesnog nastupa na sceni majčinske uloge. Iako sve to ne čini nužno negativan uticaj, jer mnogo toga iz prošlih iskustava nam može pomoći da se bolje snalazimo u ulozi majke, važno je prepoznati udio „prošlosti“ u sadašnjem momentu majčinstva.

Kako osvijestiti  uticaj prošlosti na naše djelovanje u majčinstvu?

Koji dio mene, i iz kojeg životnog doba, progovara u ovom trenutku? Npr.ako djetetu kažemo da ne može postići nešto, da nije dovoljno sposobno, zapitajmo se: „Da li je meni neko slično govorio te tako poljuljao moje samopouzdanje kao djetetu?“

3. Pripremi se da uvijek budeš učenik.

Ne zatvaraj svesku, postoje lekcije koje tek treba da zapišeš.

 Majčinstvo je jedna od rijetkih uloga kojom, paralelno sa smjenjivanjem ostalih životnih uloga, ostajemo krunisane tokom cijelog života. S obzirom na dinamiku cjelokupnog odnosa sa djecom, važno je da budemo spremne na fleksibilnost, da stalno učimo, usvajamo nove spoznaje i vještine, prilagođavamo se, kako bismo mogle prihvatiti i uspješno savladati sve zadatke majčinstva.

Brze promjene u društvu i tehnologiji, a koje utječu na roditeljstvo današnjeg doba, te promjene koje vremenom nastaju u djetetovoj ličnosti tokom razvojnog procesa, zahtijevaće od nas vrlo često da mijenjamo svoje stavove, reakcije, stilove vaspitanja; tj. da se prilagođavamo svim promjenama, kako bi se postigao željeni uspjeh.

Biti spreman učiti nove stvari koje od nas zahtijevaju situacije u koje ulazimo, prigrliti majčinstvo kao izazov i osloboditi se čvrstih granica vlastitih obrazaca mišljenja i ponašanja, svakako će nas dovesti korak bliže željenom uspjehu majčinske uloge.

U trenucima kada određeni pristup ne daje rezultat, bilo da imamo izazov u komunikaciji sa djecom, izazov vezan za metode vaspitanja ili emotivne konflikte koje doživljavamo u sebi, važno je budemo otvorene za prihvatanje drugačijih metoda.

Pitanja koja sebi možemo postaviti:

1. Šta želim promijeniti? Šta želim postići?

Imaj definisan cilj. Otkrij sebi šta tačno želiš. Bolju saradnju sa djetetom? Bolju kontrolu emocionalnog ispoljavanja? Nauči prepoznati potrebu za drugačijim pristupom.

2. Šta bih mogla uraditi u ovoj situaciji u kojoj se sad nalazim? Koji koraci bi me doveli brže rješenju? Što se može primijeniti već danas što bi me po mojoj procjeni dovelo bliže cilju?

Primijeniti novi pristup izazovu. Koristiti novu tehniku smirivanja situacije. Naučiti više slušati dijete, a manje kritikovati. Usvojiti drugačiji način kontrole vlastitih emocija. U majčinstvu ne postoji čarobna formula za rješenje bilo kojeg zadatka, ali sam sigurna da je ključ uspjeha u stalnom nastojanju da zajedno sa djecom učimo i mijenjamo se u skladu sa zahtjevima situacija na koje nailazimo.

Majčinstvo je predmet životne škole u kojem uvijek ima nešto što tek trebamo naučiti. Prije svega, važno je naučiti da ne trebamo čekati trenutak kada neće biti izazova, već se nauči prigrliti svaki izazov. A vjerujem da je najveći izazov postati svjestan da su djeca odraz nas samih, te da, kada prihvatimo odgovornost da sve kreće upravo od nas, roditeljstvo postaje uspješno savladana lekcija.

 

Neda Stevanović
Life coaching & Mindfulness

Slične objave

minimalizam i roditeljstvo

Minimalizam i roditeljstvo

Roditeljstvo

Šta je mindfulness i kako je ojačao moje majčinske kapacitete?

Darovi za djecu

Darovi za djecu. Oni koji se ne kupuju.

Prihvatanjem do ljubavi

Prihvatanjem do ljubavi