Darovi za djecu

Darovi za djecu. Oni koji se ne kupuju.

Djetinstvo je doba koje ostavlja tragove u svakom od nas, za cijeli život. Postoje rečenice koje su odzvanjale u našim, tada dječijih ušima, i zadržale se putujući godinama, stareći sa nama. Svako od nas donio je sa sobom u svoje sad već roditeljsko, vlastito putovanje riječi svojih roditelja. Jedna od tih rečenica vrzma mi se po glavi često. “Da možemo više, kupili bismo vam“, govorili su nam. Danas kad sam i sama roditelj, shvatam da smo tako puno imali i bez širokog spektra materijalističkog. Učim još uvijek da se najvrednije „stvari“ djeci ne kupuju već ih darujemo bez i jednog potrošenog novčića. Tako se djeci prenosi nešto još važnije, ono duhovno bogatstvo. I upravo zbog svoje neprolaznosti i univerzalne vrijednosti odolijeva svim promjenama vremena i prostora, i odgovara svim karakteristikama ličnosti naše djece.

Jedna od zamki modernog roditeljstva jeste pretjerano fokusiranje na materijalizam. Materijalistička strana života nas vremenom usisava u vrtlog – radimo više da bismo djeci i sebi mogli više pružiti,  a s tim se i broj naših potreba povećava. Često, mi današnji roditelji želimo svojoj djeci priuštiti sve ono što sami nismo imali kao djeca. Tako ćemo posezati za raznovrsnim i skupim igračkama, priređivanju senzacionalnih proslava i kojekakvim produktima tehnologije za koje smatramo da su našoj djeci neophodni. I to je sasvim prirodno, radimo to iz potrebe da svojoj djeci dajemo bolje, više, kvalitetnije.

 

U vremenu u kojem se sada nalazimo, možda je važnije nego ikada zapitati se:

„Šta to djetetu mogu dati a da nikada ne izgubi, da mu niko ne može oduzeti, da mu ne zauzima prostor a da ga puni iznutra?“

 

1. Izgradnja vjere u vrijednost sopstvenog postojanja.

Vrijedan si takav kakav jesi. Bez ikakvih postignuća. Bez slijepe poslušnosti. Vrijedan si jer postojiš, jer si tu gdje jesi, baš takav. Vrijediš jer daješ samom svojom pojavom, jer nas učiš svakodnevno. Vrijedan si jer si dio našeg života, jer nas svakog dana obasjavaš svjetlošću svog bića.

Da bi dijete imalo razvijenu svijest o sopstvenoj vrijednosti, moramo ga naučiti da osjeti vrednovanje svoje ličnosti kroz svakodnevne odnose.

Vježbica za jačanje djetetovog osjećanja lične vrijednosti: Pokušajmo se naučiti hvaliti dijete i kada ne uradi ništa spektakularno. Na primjer, uputimo djetetu lijepe riječi dok se igra, dok sjedimo i odmaramo, dok jedemo. Na taj način, dijete će vremenom shvatiti da je vrijedno iako nije dobilo visoku ocjenu, iako nije sredilo danas sobu.

2. Darivanje svoje prisutnosti u malim momentima svakodnevnice kao važan element izgradnje svjesnog odnosa.

Tu sam. Hajde da pričamo, da se smijemo, da maštamo. Hajde da skačeš po meni. Tu sam da vidim tvoje crteže, da zajedno skupljamo jesenje lišće. Tu sam da gledam kako se ruši tvoja kula od kocaka. Da, gledaću po hiljaditi put sa tobom baš taj crtić. I da, obavezno, čitaćemo ponovo tu priču pred spavanje. Tu sam, želim da znaš da sam tu.

Djeca žele našu pažnju. Teško koji drugi poklon će im izmamiti veću radost.

Često mislimo da djetetu moramo prirediti veliki događaj, putovanje ili nešto slično da bismo mu dali nešto od „značaja“. Naprotiv, emotivne uspomene će se graditi i dok se igramo s njima, pjevamo, pravimo kolače ili šetamo šumom.

3. Učenje zahvalnosti.

Zahvalimo za sve što imamo. Zahvalimo za ovaj dan koji je osvanuo, za kišu koja pada. Hajde da kažemo „hvala“ jer imamo jedni druge; jer imamo koga zagrliti i poljubiti. Kažimo hvala za noge koje nas nose, za ruke koje širimo, za oči koje vide svu tu ljepotu.

Zahvalnost širi vidike, otvara polje svjesnosti i gradi put ka ispunjenijem životu.

Vježbica za učenje zahvalnosti kod djece: Možemo da kažemo hvala današnjem danu. Šta ti je to najljepše bilo u toku današnjeg dana, na čemu bismo mogli da se zahvalimo?

4. Pomoć u upoznavanje svoje unutrašnjosti.

Osjeti šta je u tebi. Viči kada osjetiš ljutnju. Plači kada osjetiš tugu. Naučićemo zajedno kako se diše pod okovima bijesa i kako se korača sa bremenom sjete. Kada osjetiš da se u tebi „dešava nešto“, reci mi to. Tako ću znati kako da ti pomognem, a ti ćeš bolje upoznati sebe.

Dijete koje nauči kako upoznati sebe, postaće čovjek koji će lako spoznaje i elemente svoje spoljašnosti.

Vježbica za ovladavanje emocijama kod djece: Zamisli da je unutar tebe nebo. Veliko, svijetloplavo nebo. Kada se naljutiš, to je samo jedan crni oblak. Taj crni oblak bude jedno vrijeme na tvom nebu, zatim nestane. Tako je svaki put kada si ljut, bijesan, tužan.

Neda Stevanovic

Najvrednije stvari se ne kupuju novcem. Tako i pokloni, oni koji najviše vrijede, od roditelja se prenose riječju, osmijehom, prisutnošću, primjerom i životnom poukom.

 

Neda Stevanović
Life coaching & Mindfulness

Slične objave

minimalizam i roditeljstvo

Minimalizam i roditeljstvo

Roditeljstvo

Šta je mindfulness i kako je ojačao moje majčinske kapacitete?

Prihvatanjem do ljubavi

Prihvatanjem do ljubavi

Koracima svjesnog majčinstva

Šta nam to nisu rekli o majčinstvu?